Mutistik davranislarin en geç ergenlikle beraber ortadan kaybolma olasılığı var. Ama pedagojik veya terapotik bir yardım olmadan, bireyin kendine güveni zedelenebilir, dilsel ve nesnel (pragmatik) yetersizlik duyguları tehlikeli bir boyuta ulaşabilir1. Buna ilaveten birey kendisini toplumdan soyutlayabilir. Suskunluğun ağır sonuçları okulda daha açık bir şekilde gözlenebilir. Mesleki gelecek veya sosyal beceriler tümden veya kısmen sekteye uğrar. Sözel olarak iletişim kurmadan bir meslegi icra etmek neredeyse imkansizdir. Tanıdığım total mutist biri, hiç konuşmadan üniversiteyi bitirmiş, ama işe girdikten bir süre sonra bunu tekrar bırakmak zorunda kalmıstı.
Selektif mutizm terapisinin ne kadar süreceğini önceden tahmin etmek oldukça zordur. Gerek çoçuğun ve terapistin motivasyonu, gerekse anne-babanın bunları desteklemesi terapi süresinde önemli bir rol oynar. Burada danışan yakınlarının dikkat etmesi gereken önemli noktalar var. Değişim çok ağır ve çok küçük adımlarla gelir ve bunun içinde anne-babanın veya danışan yakınlarının tutarlı davranmaları terapisti ve danışanı ciddi bir şekilde desteklemeleri gerekir. Terapistin diğer disiplinlerle (çocuk doktoru, psikiyatrist, öğetmen v.b.) nasıl bir dayanışma sergilediği ve nasıl yardım aldığı terapinin geleceğni belirleyen en önemli faktörlerdendir.
Selektif mutizmin tedavisinde özellikle ülkemizde ciddi bir sekilde ilaç tedavisine başvurulduğu bilinmektedir. Bunun önemli nedenlerinden bir tanesi mutizm tedavisi yapan yeterli profesyonelin olmaması veya olanlara ulaşılamamasıdır.
İlaçların ne gibi yan etkilerinin olduğu sorusuna tam olarak net bir cevap vermek mümkün değil. Selektif mutizmin tedavisinde kullanilan SSRI ilaçlarının (seçici serotonin geri alım inhibitörü, Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) çocuklar ve gençler üzerinde ki etkileri tam olarak araştırılmamıştır. İlk aşamada mümkün olduğunca ilacı yazan doktordan bilinen yan etkileri hakkında ayrıntılı olarak bilgi almaya çalışın. Eğer doktorunuzdan konu hakkında bilgi alma şansınız yoksa, ilacı satın almaya gittiğiniz eczanede eczacıya danışabilirsiniz.
SSRI diğer adıyla anti depresyon ilaçlarının çocukların ve gençlerin, fiziksel gelişimine ve bilişsel yeteneklerinde ne gibi kalıcı zararlar verdiğinin bilinmemektedir.
Yine net olarak yanıtlanamayan bir diğer soru ise, bu ilaçların bir uyuşturucu etkisi yapıp çocukların ve gençlerin duygusal ve bilişsel davranışlarında değişikliğe neden olup olmadığıdır.
Anti Depresan olsun olmasın, bütün ilaçların yan etkileri herzaman vardır. Bunları ilaçların prospektüslerinden uzunca bir şekilde listelenmiştirlerdirler. Ayrıntılı bilgiyi ilacı yazan uzmandan edinebilirsiniz.
Selektif mutizm terapisinde ilaç ve terapi paralel yürütülürse süreç daha hızlı gelişir. Herzaman için önerilen bir durum değilidir. İlaç tavsiyesi uzman psikiyatrist tarafından verilen bir karardır.