Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisti Kime Denir?
Yüksek lisans eğitimini veya doktora tezini dil ve konuşma bozuklukları eğitimi veren bir kurumda (Şuanda Anadolu Üniversitesi bünyesindeki DİLKOM tek kurumdur) tamamlayan uzmanlara dil ve konuşma bozuklukları terapisti denir.
Dil ve konuşma bozuklukları terapistlerinin uzmanlık alanları dil ve konuşma ile ilgili tüm bozuklukları içerir. Görevleri dil ve konuşma alanında tanı koyma ve tanıya bağlı olarak tedavi etmektir. Tedavi sürecinde diğer disiplinlerle de işbirliği yaparlar. Aynı
değerde bir eğitim master düzeyinde veya 3 yıllık mesleki eğitim ile (paralı eğitim veren meslek okullarında) yurtıdışındada alınabilir.
Eğer bir dil ve konuşma bozukluğu terapisti ile görüşecekseniz, öncelikle bilmeniz gereken şey bu kişinin dil ve konuşma terapisinde tanı koyma ve terapi yapma yetkisi olup olmadığıdır.
Dil ve konuşma bozuklukları terapistliği Türkiye’de yeni gelişmekte olan bir meslek dalı olup meslek statüsü henüz ciddi anlamda koruma altına alınmış değildir. Bu yüzden alan dışından yetkisi ve yetkinliği olmayan kişiler tarafından suistimal edilebilmektedir.
Dil ve konuşma terapistlerinin adreslerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.